- Reklama -magazín
DomůZahradaDopřejte si PAŽÍTKU: Podpoří IMUNITU a upraví trávení

Dopřejte si PAŽÍTKU: Podpoří IMUNITU a upraví trávení

- Reklama -aktuálně

Jednou z prvních rostlin, které můžete sklízet během jara je pažitka. Zelené čejky jsou nejen symbolem jara, ale jejich pravidelná konzumace potěší celý organismus.

Pažitka nebo česnek pažitkový (Allium schoenoprasum) je trvalá mrazuvzdorná cibulová rostlina s trubkovitě-dutými úzkými listy. Její velkou výhodou je, že se dá bez problémů pěstovat, i když nemáte na zahradě místa nazbyt. Postačí vám květináč na parapetu ao čerstvou zásobu vitamínů máte po větší část roku postaráno.

V květnu a červenci pažitka rozkvétá růžovofialovými kulovitými soukvětími, které pěkně ukáží i v okrasné části zahrady. Jedlé jsou dokonce i ty a využít lze nejen jako netradiční vizuální osvěžení salátů.

Pažitka svými květinami efektně rozzáří bylinkovou část zahrady. Navíc si na nich můžete také pochutnat.
Nenáročná na pěstování
Její velikost a krása závisí na kvalitě půdy a prostředí. Upřednostní lehčí, hlinité, vlhké, ale ne zamokřené půdy, dobře zásobené dusíkem a draslíkem. Dařit se jí bude na slunném až polostinném stanovišti. Dopěstovat si ji můžete způsoby – z přímé setby v březnu až v srpnu, nebo dělením trsů. Druhá možnost je mnohem efektivnější, dokonce mateřské rostlině velmi prospěje a podpoří vitalitu a zdravý růst. Cibule na podzim ze země nevybírejte, na jednom místě vydrží několik sezón.

Pažitka je nejlepší čerstvá, ale do zásoby si ji můžete i zmrazit nebo usušit.

- Advertisement -magazín
- Reklama -SEO článek

Redakce doporučuje

- Reklama -SEO článek

Další články autora

- Advertisement -magazín