Domů Rady a návody Jednoduché a trvanlivé sušenky, které vydrží léta!

Jednoduché a trvanlivé sušenky, které vydrží léta!

0

V napjatých obdobích si lidé od nepaměti vytvářeli různé balíčky přežití a dělali recepty, které jim pomohly přežít v krytech či v situaci bez dalších potravin. Tyto speciální krekry vznikly v období Studené války, jsou bohaté na živiny i kalorie a stabilní při skladování.

Výroba a skladování vlastních sušenek poskytuje bohatý, trvanlivý a levný zdroj potravy, který lze vyjmout z police nejen během nouze, ale také na kempování, dlouhé cesty a túry.

Ingredience na 6 sušenek
2 šálky kukuřičné mouky (v původním receptu byla použita bulgurová mouka)
1 šálek vody
2 lžičky soli
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
image 20317 25 v1
Jednoduché a rychlé arašídové sušenky
Postup
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Smíchejte mouku a sůl. Postupně do ní přimíchejte sklenici vody. Vše dobře promíchejte a jemně, ale důkladně vymístěte rukama. Ze začátku bude těsto lepkavé, ale po dokončení hnětení by mělo být hladké. Pokud se vám těsto při hnětení lepí na ruce, posypte je trochou mouky.

Na kuchyňskou linku položte pečící papír, případně na desku nasypte malé množství mouky. Položte na něj těsto a rozválejte ho tak, aby bylo hrubé asi 1,5 centimetru. Nakrájejte ho na šest až devět stejných čtverců nebo obdélníků. Slámkou nebo špejlí udělejte v krekrech mřížku z kulatých otvorů. Nebojte se těsto úplně propíchnout.

Sušenky is pečícím papírem přeložte na nevymazaný plech a pečte 30 minut. Potom je opatrně otočte a pečte dalších 30 minut. Vyjměte z trouby a nechte důkladně vychladnout. Upečené sušenky jsou na povrchu mírně zhnědlé.

Zdravé zeleninové pomazánky: Ideální při hubnutí a chutnají i dětem!
Po vychladnutí je vložte do uzavíratelného sáčku určeného ke skladování potravin, případně je můžete vakuově ošetřit. Správně připravené a skladované sušenky jsou bezpečné ke konzumaci 2 až 5 let. Samozřejmě je můžete vylepšit při běžném užívání domácím marmeládám nebo sýrem či pomazánkami, protože jejich hlavním cílem je pomoci zasytit v nouzi a ne vytvořit speciální gurmánský zážitek.


Redakce radí: Potěšte své blízké sladkou drobností, vyzkoušejte recepty na cukroví


Exit mobile version